Tjenester

Vår kompetanse omfatter alle typer allmenn tannbehandling. Vi vektlegger at vi hele tiden skal være faglig oppdatert, og hele teamet går regelmessig på kurs.

Undersøkelse

De fleste tannproblemer merker man lite til selv. Vi anbefaler at man får undersøkt tenner, tannkjøtt og munnhule med jevne mellomrom. Intervallet kan variere, men for de fleste er årlig kontroll tilstrekkelig.

Røntgen

Som regel er det nødvendig å supplere undersøkelsen med røntgenbilder. Noen ganger er det også behov for panoramabilde (OPG)

Bruk av røntgenmaskin ved Knarvik tannlegesenter. Panoramabilde OPG.

Hygieneinstruksjon/rens av tannstein

Riktig børsteteknikk er viktig for å forebygge sykdommer i tenner og tannkjøtt. Vi viser deg riktig teknikk og hvilke hjelpemidler som passer best for deg.

Rens av tannstein, plakk (belegg) og misfarging er en viktig del av behandlingen. Vi kan også tilby rens med AirFlow.

Kosmetisk tannbehandling.

Tennene er viktige for vår selvtillit og vårt velvære. I tillegg til at tennene skal være funksjonelle, er det stadig flere som ønsker å forbedre utseendet.  Feil kan korrigeres, tenner kan settes inn og farger kan forandres. Vi gjør en grundig vurdering og diskuterer ulike behandlingsalternativer med deg. Ofte er det ikke så mye som skal til for å gi et bedre helhetsinntrykk.

  • Bleking: Mange ønsker hvitere tenner. Forut for behandlingen gjøres en vurdering av oss. Det er ikke alltid det er mulig å bleke. Dersom mulig, anbefaler vi hjemmebleking der vi fremstiller en individuelt tilpasset blekeskinne. Det er viktig at skinnen ikke kommer i kontakt med tannkjøttet. Skinnen bruker du om natten i inntil 14 dager. Blekemiddel følger med. Best resultat oppnås dersom det utføres en profesjonell rens på forhånd, og man unngår kaffe, te, rødvin og røyking under behandlingen.
  • Fjerning av belegg og misfarging: Misfarging på tennene skyldes gjerne fargestoffer fra ulike fødeemner som for eksempel kaffe, te og rødvin. Røyking kan også misfarge tennene. Denne misfargingen kan ofte fjernes sammen med belegg og tannstein.
  • Misfargede fyllinger: Spesielt eldre tannfargede fyllinger har lett for å ta til seg fargestoffer. Selv om fyllingene er helt funksjonelle og kan fungere godt i flere år, opplever mange likevel fyllingene som sjenerende på grunn av misfargingen. Da kan disse skiftes med godt resultat. Det samme gjelder også for eldre amalgamfyllinger.
  • Skallfasetter: Skallfasetter er tynne porselenserstatninger som limes på for å restaurere tannens form og farge. Porselenfasetter er svært naturtro, og det er nesten umulig å se at de ikke er ekte. Det er ofte tilstrekkelig å slipe minimalt på forsiden av tannen. Man kan også endre tannens form ved å bruke tannfarget fyllingsmateriale, og mange ganger gjøres dette først.
  • Kroner: Dersom tannen er veldig misfarget, eller dersom det er store fyllinger i tannen, kan beste løsning være å fremstille en krone.

Ising i tennene

Ising i tennene kan være tegn på karies (hull), men skyldes ofte blottlagte tannhalser. Her kan fluorbehandling eller pensling med en spesiell lakk, være til god hjelp. Sensodyne tannkrem, fluorskyll og riktig tannbørste/ teknikk anbefales.

Tannkjøttsykdommer/ periodontitt

Blødning fra tannkjøttet kan være tegn på tannkjøttsbetennelse. Vi skiller mellom gingivitt og periodontitt.

Ved gingivitt er betennelsen begrenset til selve tannkjøttet (gingiva). Hygieneinstruksjon, rens og etterkontroll er som regel tilstrekkelig.

Ved periodontitt er selve festet til tannen angrepet. Det oppstår tannkjøttslommer rundt tannen der tannstein og plakk blir liggende. Årsaken er oftest utilstrekkelig hygiene/feil børsteteknikk over tid, men arvelige faktorer, stress og røyking er også viktig.

Behandlingen deles i tre. I første fase får man grundig opplæring i riktig børsteteknikk. Dyptliggende tannstein blir fjernet, ofte under bedøvelse. Som regel må man ha 4 besøk. Ofte er dette tilstrekkelig, men noen ganger må det utføres kirurgi i tillegg. Som regel blir dette utført av oss, men noen ganger blir man henvist til spesialist. Etter endt behandling er det viktig med etterkontroller for å unngå tilbakefall.

Ubehandlet periodontitt er en risikofaktor ved bl.a. hjerte/karsykdommer og diabetes.

Fyllingsterapi

Noen ganger oppdager vi begynnende hull (karies). Dersom skaden kun er begrenset til emaljen, vil ofte god hygiene og fluorskyllevann stoppe prosessen.

Dersom hullet går gjennom emaljen, må det legges fylling i tannen. Vi bruker tannfarget fyllingsmateriale (kompositt).  Alle får tilbud om bedøvelse slik at det blir minst mulig ubehag.

Rotfylling

Dersom hullet er så stort at det går inn til nerven(pulpa), blir det betennelse i tannen. Det kan oppstå smerte, men ofte har man lite eller ingen symptomer. 

Det kan også oppstå betennelse i en tann som tidligere har vært utsatt for skade, det kan være dype sprekker i tannen, eller den kan ha hatt en dyp fylling.

Behandlingen blir å fjerne den betente nerven. Det blir gitt god bedøvelse, all behandling skal være smertefri. Som regel blir behandlingen gjort på to besøk. Ved første besøk fjernes nerven og det blir lagt et innlegg som virker bakteriedrepende. Etter noen uker blir innlegget fjernet og roten fylt opp.

Kronen på tannen blir bygd opp med tannfarget fyllingsmateriale dersom det er nok feste for det.

De fleste rotfyllingene blir utført av oss, men vi henviser også spesialist i Bergen.

Kroner

Noen ganger er det behov for en krone. Som regel skyldes det at det er for lite gjenværende feste i tannen til at det kan legges fylling. Det kan være pga. skader, store tidligere fyllinger, alvorlig tannslitasje eller store syreskader.

Kronen blir fremstilt i et keramisk materiale (porselen). Ofte kan vi fremstille kronen mens du venter. Andre ganger må vi sende arbeidet til tanntekniker. Da lager vi en midlertidig krone i plast. Etter 14 dager kommer du tilbake og får den endelige kronen på plass.

Tannlege under arbeid i Knarvik

Tap av tenner

Av og til er det dessverre ikke mulig å redde tannen. Som regel kan den enkelt trekkes ut, men noen ganger må vi gjøre et kirurgisk inngrep. Som regel blir dette gjort hos oss, men i mer kompliserte tilfeller må vi henvise spesialist i Bergen.

Broer

Manglende tenner kan erstattes med en bro. Vi fremstiller da en ny tann som festes til kroner på nabotennene. Broen lages i et keramisk materiale og er sementert fast.

Implantater

Manglende tenner kan også erstattes med et implantat. Dersom nabotennene er friske eller har lite fyllinger fra før, kan det være ugunstig å slipe ned til kroner. Selve implantatet blir satt inn av spesialist i Bergen. Etter tilheling fremstilles en krone/ ny tann på implantatet.  Dette utføres hos oss.

Proteser

Dersom mange eller alle tennene er tapt, kan det fremstilles en protese. Protesen er løs og må tas ut for rengjøring.

For noen kan det være vanskelig å tilvenne seg en løs protese. Et alternativ er å få satt inn noen implantater som protesen blir festet til.